טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בפוסט-טראומה:
פוסט טראומה, או בשמה המלא: הפרעת דחק בתר-חבלתית, (באנגלית: PTSD- Post Traumatic Stress Disorder), מוגדרת כחוויה מחודשת ונשנית של אירוע טראומטי ומסוכן (למשל: תאונה/ פיגוע/ סכנה לחיים/ פגיעה מינית או פיזית) שהיינו עדים לו או שחווינו אותו.
החוויה המחודשת מלווה בעוררות רגשית מוגברת, תחושות פיזיות ובהימנעות מגירויים המקושרים אסוציאטיבית לטראומה. מדובר בבעיה קשה מאוד שפוגעת כמעט תמיד בתפקוד היום-יומי של האדם ואף מלווה בהפרעות נפשיות אחרות כגון: דיכאון, OCD ועוד...
כל אדם שחווה אירוע מסוכן שהוא עובר טראומה. עם זאת, לכולנו יש מנגנון "החלמה ספונטנית" ורק כ-10% לערך יפתחו פוסט טראומה בטווח של 3 חודשים מאותו אירוע קשה.
לעיתים, מסיבות אישיות, חברתיות או תרבותיות, הטראומה תאובחן או תצוף לאחר שנים רבות מהפגיעה.
הטראומה תעלה ותחזור שוב ושוב דרך זיכרונות חודרניים, סיוטי לילה, פלאשבקים, חשיפה לגירוים המזכירים את האירוע ועוררות פיזיולוגית הדומה לזו שחווה האדם בעת הטראומה.
אופיר תשובה, פסיכותרפיסט קוגניטיבי- התנהגותי
מהי חשיפה ממושכת
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הקרוי "חשיפה ממושכת" (PE) הוא הטיפול הנחקר ביותר בתחום ונמצא יעיל להחלמה מפוסט-טראומה. הטיפול מתמקד בהפחתת סימפטומים ספציפיים הקשורים למטופל ולחוויה הסובייקטיבית שלו כגון: חלומות בלהה, פלשבקים, עוררות יתר והימנעות. הטענה היא כי הטראומה לא עברה עיבוד נכון ומלא ולכן המטופל סובל ממנה. בטיפול זה המטפל יוביל את המטופל להחלמה על ידי לימוד מאפייני התסמונת, לימוד הרפיה ותרגילי נשימה, חשיפה חיה בעזרת סולם חרדה וחשיפה בדמיון בה מבקשים מהמטופל לספר את סיפור הטראומה בגוף ראשון. המטופל יחווה את הטראומה בראשו אך הפעם יהיה זה הוא המזמין אותה ומעבד אותה כסיפור מלא ומאורגן שבסופו הוא יוצא כשורד ולא כקורבן.