top of page

מה הקשר בין טיפול פסיכולוגי להשמנת יתר?

אופיר תשובה, פסיכותרפיסט קוגניטיבי- התנהגותי

במשך שנים הטיפול בעודף משקל היה נחלתן של דיאטניות.

לדעת הרוב, הקישור בין נושא ההשמנה לדיאטה הינו הגיוני וסביר.

 

כמה פעמים חשבתם שאם יש בעיה (השמנת יתר) אז יש פתרון (דיאטה), הגיון טהור, לא?

אך במחשבה נוספת, תהיה זו טעות לחשוב שההיגיון הוא זה שמוביל אותנו בבחירה המעשים.

 

מסתבר, לאור מחקרים רבים, שאם נותנים לאנשים בעלי עודף משקל תפריט, 97% מהם לא יעמדו בתפריט לאורך זמן. הם יחושו שנכשלו ואף יטענו כי הם חסרי משמעת עצמית.

זהו הפסד כפול: גם לא ירדנו במשקל, וגם ירידה בערך העצמי. כך, שהפתרון של פנייה לדיאטנית לא נחשב לפתרון הטוב ביותר שיש.

כל אחד שסבל אי פעם מעודף משקל חשב על דיאטה. רוב הלקוחות שלי כבר עשו יותר מ-5 דיאטות שונות במהלך חייהם. אין אחד או אחת שלא יודע מה עליו לעשות כדי לרדת במשקל. אם כך, מדוע אנו לא עושים?

התשובה לכך טמונה בדבריה של הפסיכולוגית האמריקאית ג'ודית בק שכתבה בספרה:

"מדוע תזונאיות ואנשי טיפול נוספים מוצאים כי נושא ירידה במשקל הוא קשה כל כך? משום שזה לא מספיק לתת לאנשים הוראות לגבי התנהגות האכילה והספורט שלהם.

הלקוחות שלנו צריכים לשנות את החשיבה שלהם כדי שיוכלו לשנות התנהגות".

הטיפול הפסיכולוגי בעודף משקל מתמקד בצורה שבה אנו חושבים, מרגישים, חשים ומתנהגים. בטיפול שואלים "מדוע?", מעמיקים ומבינים את הדרך בה אנו מפרשים ורואים דברים. טיפול קוגניטיבי - התנהגותי משכיל גם למצוא פתרונות ולא מסתפק ב"דיבורים" על הבעיה, זוהי דרך בעלת כלים שהוכחו מחקרית כיעילים בקידום השינוי שיש לעשות.

 

בטיפול מעלים את רמת המודעות לחשיבה שמובילה לאכילה. לומדים לדון על אותה חשיבה ומתוך כך לא להזדהות עמה. בשלב הבא מפעילים את היכולת לשנות את הבחירה שלנו. שינוי זה ידחוף להתנהגות אחרת, טובה יותר ומחוברת יותר למטרת ירידה במשקל. לכן, טיפולCBT  בעודף משקל יהיה יעיל יותר מכל טיפול אחר.

עצים | אופיר תשובה פסיכותרפיסט
bottom of page